20 år med Skatteverket – från papper till digital deklaration

Skatteverket är en av våra första och äldsta kunder som vi jobbat med ända sedan R2M grundades i slutet av 90-talet. Genom åren har vi följt Skatteverkets digitala utvecklingsresa från deklarationer på förtryckta pappersblanketter till dagens enkla knapptryck på mobilen.

När vi inledde vårt samarbete med Skatteverket 1996 (eller Riksskatteverket som det hette då) stod de inför ett stort teknikskifte. Hela skattesystemet stod inför en stor reform med det nya skattekontosystemet som skulle tas i bruk. För att hantera det nya systemet krävdes en ny teknisk plattform med modernare teknik. Detta gjorde det möjligt att utveckla de första online-tjänsterna och först på tur stod företagsdeklarationerna som kom att lanseras 2001. På R2M fanns vi på plats med ett team av systemutvecklare som hjälpte till med att utveckla den nya tekniken och hantera övergången till digitalisering.

Pionjärer i digitalisering av myndighetsutövande

Skatteverket är pionjärer när det gäller digitaliseringen av ett myndighetsutövande. Det var inte allt för länge sedan vi köade till brevlådan utanför Skatteverket för att posta den för tryckta pappersdeklarationen i sista minuten. I dag deklarerar majoriteten av svenskarna digitalt. För dem som inte har några ändringar att göra har den tidigare så tidskrävande deklarationen förvandlats till ett enkelt knapptryck.

2001 – delar av företagsdeklarationer kan ske på nätet.

2002 – deklarationer för privatpersoner kan godkännas på nätet.

2003 – även ändringar i deklarationer kan göras på nätet.

2004 – deklarationer kan godkännas genom sms och säkerhetskod.

2005 – E-deklarationen slår igenom på bred front och klassas som årets mest effektiviserande IT-projekt.

2020 – 6,5 miljoner deklarerar digitalt.

2021 – 4,3 miljoner har anslutit sig till en digital brevlåda för myndighetspost och får sin deklaration via denna.

Unik kompetens

Sedan vi inledde vårt samarbete för omkring 25 år sedan(!) har vi hjälpt Skatteverket inom en rad olika områden, bland annat genom att bygga säkerhetslösningar och stora delar av plattformen som används för utveckling av webbaserade system. Det gör att vi har en unik kompetens kring infrastrukturen runt Skatteverkets plattformar.

Förnyat förtroende

Under förra året fick vi återigen förnyat förtroende för Skatteverket då vi vann en upphandling gällande förvaltning, vidareutveckling och kompetenssäkring av plattformstjänster.  Det är roligt att vi år efter år får förnyat förtroende från Skatteverket. Det visar att de har ett stort förtroende för vår expertkompetens”, säger Magnus Kling, vd på R2M, och en av dem som samarbetat längst med Skatteverket.  ”Nu ser vi fram emot att fortsätta bidra till Skatteverkets utveckling av samhällsnyttiga tjänster.”

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Relaterade inlägg ↓

2018 ritat med ljus
Malin Molin Hamrebjörk

Årsresumé 2018

Året börjar närma sig sitt slut och det känns som ett ypperligt tillfälle att summera

Lämna en kommentar