Spaningar från Web Summit i Lissabon

Bild från web summit 2019 i Lissabon

Med över 70 000 deltagare är Web Summit det kanske största tech eventet i hela världen. I år hölls eventet i Lissabon och hade över 1 200 talare och besökare från över 160 länder. Från Sverige deltog runt 40 företag aktiva inom flera olika branscher och områden. Många av de deltagande företagen är startups som söker finansiering för sina idéer och investerare som är ute efter ”next big thing”. På plats från vårt team på R2M hade vi vår konsultchef Nick Pavel. Här berättar han om sina spaningar från eventet. 

I en mer och mer digitaliserad värld ligger Sverige rätt bra till när det gäller innovation, digitalisering av offentlig sektor, e-hälsa och samarbete mellan olika industrier och länder. Under eventet träffade jag flera affärsutvecklare, säljare och CEOs och vi pratade om affärsmöjligheter inom digitalisering i Sverige men också i Afrika där svenska bolag hjälper samhällen med att digitalisera olika tjänster inom e-hälsa. 

Rätt stöd på digitaliseringsresan

Under eventet arrangerades några riktigt bra workshops av EU som jag deltog i. Här pratade vi om vilka affärsmöjligheter som finns inom EU-länder och hur EU stödjer offentlig sektor på digitaliseringsresan. En slutsats var att offentlig sektor måste bli mer agil i alla projektsteg och att vi som leverantörer kan hjälpa till med partnerskap och innovation. För att kunna bygga och leverera bästa lösningar är det viktigt att vi kommer in tidigt i projekten även när det gäller offentlig sektor. Vi måste förstå deras utmaningar så att vi kan föreslå innovativa lösningar, bygga rätt leveransteam och jobba agilt. Det är också viktigt att vi kan bygga återanvändbara och hållbara lösningar. På R2M fokuserar vi väldigt mycket på samarbete med våra kunder och ser till att vi bygger långsiktiga relationer. Detta tillsammans med vår leveransförmåga leder till framgångsrika projekt.

Open source för offentlig sektor

Ett annat ämne som diskuterades var hur offentlig sektor kan använda open source-program. Det finns bra förutsättningar för dessa att regleras kommande år i och med ökad transparens, snabbare processer, minskade kostnader och bättre e-tjänster.

Hantering av privata data

En viktig punkt som många pratade om var relaterad till privat datasäkerhet och hur bolag hanterar privata data. Gällande säkerhet och dataskydd är en viktig fråga ”vad gör vi alla för att se till att våra rättigheter respekteras”. GDPR är ett bra verktyg som Europa har nu men kanske vi borde tänka på ”GD-Collection-R”, eftersom bolag ofta samlar in mycket data som inte alltid behövs för respektive tjänst. Det är en viktig aspekt att vi som individer har kontroll över vår privata data. Denna fråga blir mer aktuell än någonsin i en framtid där vi även kommer att ha ett ”virtuellt liv”.

Var positiv och få saker gjorda!

Till slut, ett citat från Margrethe Vestager, EU Commissioner for Competition at European Commission: “We must be positive as the pessimists never gets things done because ‘it is going to be worse tomorrow’.”

Dela:

Relaterade inlägg ↓