Det dysfunktionella teamet och du – teamets förändring börjar hos individen

fotografi på ett fotbollsspel

Har ni tänkt på hur vissa team aldrig riktigt verkar få fart på det de gör? Att de aldrig verkar komma i mål? Kanske har du jobbat i ett sånt team, eller suckat åt ett som sitter i din organisation? Men hur kan det komma sig att vissa team inte fungerar, och att det ibland känns som att det inte går att göra något åt? Och när man inser att det är där man är, vad gör man då?

Jag fascineras av gruppdynamik och hur olika personlighetstyper interagerar med varandra, och i agila utvecklingsteam blir detta en viktig komponent i hur bra utvecklingsarbetet bedrivs. Jag har sett detta både i, och genom att stå bredvid olika utvecklingsteam, och tänkte dela med mig av en del av de erfarenheter jag har fått. Förhoppningsvis kan jag hjälpa er att förstå andra, samt se vad ni själva bidrar med till gruppen. Eller vad ni behöver tänka på hos er själva.

Låt mig börja med ett exempel på en till synes ganska läskig situation. Ett utvecklingsteam som blir av med sin mest seniora utvecklare. Jag har sett den situationen flera gånger, för folk byter jobb eller arbetsuppgifter. Det är inget konstigt, men att förlora en bra resurs är alltid jobbigt för ett team. Jag har dock sett att detta kan ha två väldigt positiva bieffekter. Det som oftast kan hända är att övriga teammedlemmar växer och tar plats på ett tydligare sätt. Att växa och utvecklas genom att ta nya ansvar är inte lätt om det hela tiden flyttas fokus till någon annan som ”alltid har svaret”. Den andra situationen som jag har sett kan hända är att man inser att senioritet inte alltid innebär att man leder förändring, utan blockerar den. För man blir ju oftast senior för att man är duktig på något, och då vill man kanske inte att teamet ska börja jobba med något annat, eller på ett annat sätt. Så tänk på det när ni själva ställs inför en förändring, eller att ert team börjar hitta alternativa sätt att lösa saker på. Om ni inte tycker att det är bra, är det för att ni håller på att lämna er egen bekvämlighetszon, eller är det av någon annan anledning? Våga förändras.

För det finns de som varken vågar eller vill förändras, och som kanske inte tycker att det behövs. De lyssnar inte till teamet, missar viktiga händelser som stand-ups för att de inte kommer upp på morgonen, eller ens till lunch. Som trots att teamet bestämt en sak gör som de själva vill. Och det är just det här sistnämnda som jag brukar reagera mest på. Oviljan att följa teamets beslut. För i min värld är teamets beslut lag hur illa jag än tycker om det. Har jag inte lyckats övertyga mitt team att det jag tycker är rätt så är det inte det. Även om det är svårt att finna sig i det. Men hur vet man vad teamets vilja är? Har ni varit med om att sätta regler och riktlinjer för hur man agerar i ett team? Vet ni vad som krävs för att ett beslut i teamet faktiskt ska vara ett beslut av teamet? Tyvärr tror jag att många aldrig har diskuterat detta. Och har man diskuterat det så har man gjort det en gång, på den där kick-offen när man satte sina gemensamma värden och sen har man inte pratat om det igen. Men det är ett jobb som måste ske kontinuerligt, för teamet förändras hela tiden. Även om man inte byter ut dess medlemmar. I den agila världen kan man alltid utnyttja sina retroperspektiv för att jobba med dessa frågor, och att ibland utöka sin retro eller avsätta tid att diskutera teamet i stort är en bra väg framåt.

Vad kan man göra för att komma ur den nedåtgående spiralen och hitta tillbaka till teamet? Ofta har vi faktiskt redan verktygen i de agila processer vi jobbar med, men kanske inte fullt ut utnyttjar och omfamnar dem. Mina erfarenheter säger att man ofta kan börja på två ställen, med teamet och med individen, men egentligen är det samma lösning. Tillbaka till grunderna. För teamet handlar det ofta om att hitta de enkla värdena att leverera. När situationen är ohållbar har man oftast gått bort sig i leveransdjungeln, tappat kundfokus och jobbat efter konstruerade deadlines som har försvårat att leverera med kvalitet. Ta ett steg tillbaka och fundera kring just kundvärdet och hur ni återigen sätter det i fokus. Sen finns det ett annat värde man ofta glömmer bort och här krävs det att vi har modiga produktägare. Det är värdet i teamets sammanhållning och utveckling. Även detta värde måste ibland prioriteras när man väljer vad som är viktigast just nu, även om det ibland kan vara svårt att motivera. Självklart måste det råda en balans mellan vad man gör, men man får inte glömma bort teamet. På det individuella planet handlar det ofta om brist på öppenhet, och jag ska ärligt säga att detta är en fälla jag själv trillar i gång på gång. Det är svårt och jobbigt att vara öppen med sig själv, men ett väl fungerande agilt team är som en liten familj som gläds och sörjer tillsammans. Är något jobbigt så måste det upp till ytan för om det påverkar dig som individ så kommer det att påverka teamet. Öppenhet och transparens är av goda skäl en av grundpelarna i det agila arbetssättet.

I slutändan så är det dock så att vi alla är ansvariga för teamets framgång. Så om du känner att teamet du jobbar i inte riktigt fungerar, vilka steg tar du för att förändra dig själv för att teamet ska fungera bättre?

Dela:

Relaterade inlägg ↓