Därför är Kotlin här för att stanna

Kotlins logotyp med rosa tumme upp symbol

På R2M satsar vi på Kotlin som programmeringsspråk! Det är tydligt att många utvecklare är väldigt förtjusta i språket och alla de finesser det bjuder på. Dessutom har många stora internationella spelare, som Google, Pivotal (Spring) och Pinterest, anammat det med öppna armar och det är deklarerat som officiellt språk för utveckling av Android-applikationer. Men vad är det egentligen som gör Kotlin så bra? Som företagets allt-i-allo (CLO, konsultchef, ibland biträdande säljare, pre-salesarkitekt och bistående med hjälp i olika uppdrag) ställer jag mig frågan hur jag ska motivera för mina kunder att Kotlin är någonting att satsa på.

Det mest grundläggande som kan konstateras om Kotlin är att det är ett förhållandevis nytt, fast typat språk, som kan köras på JVM (Java Virtual Machine), men även i andra miljöer som kompilering till JavaScript eller Kotlin Native. Du använder alltså samma containrar som för dina befintliga Java-applikationer. (Det kompileras till samma byte-kod som motsvarande program skrivet i Java.)

Stabilt och pålitligt system

Det finns en hel del finesser i språket som gör att du får ett stabilare och mer pålitligt system. Alla har vi råkat ut för NullPointerException, kliat oss i huvudet och sedan varit tvungna att implementera någon sorts omväg för att undvika detta. Det är ett vanligt fel i applikationer som gör att programmet helt enkelt bara har en väg ut, nämligen att krascha. I Java är det standard att variabler kan vara null. I Kotlin hanteras istället null-bara och icke null-bara variabler som olika typer. Det gör att en variabel aldrig kan orsaka ett NullPointerException och applikationen kan arbeta vidare om den är icke null-bar. Kotlin tar helt enkelt hand om ett saknat värde på ett bättre sätt än att krascha. Och det fina är att du inte behöver programmera in det här skyddet som du behöver göra i Java, det kommer per automatik med språket.

Lättläst kod minskar risken för buggar

Kotlin-kod är mer koncis och inte lika, om du vill, omständligt att skriva som Java. Det finns en massa syntaktiska finesser som gör att du kan fokusera på affärslogik istället för teknikaliteter när du utvecklar. Det här gör koden mer lättläst och risken att du skriver in en massa buggar minskar avsevärt. Mängden kod minskar också och som vi alla vet – mindre kod = enklare underhåll. 

Integrerbart med Java 

Som kronan på verket är Kotlin 100 % integrerbart med Java. Det betyder att du i grund och botten kan blanda kod skriven i de båda språken. Och det betyder i sin tur att du inte behöver migrera dina befintliga lösningar för att dra nytta av Kotlins alla fördelar. Du kan istället införa det gradvis t.ex. i alla nya features du bygger eller när du behöver ändra någonting i din befintliga lösning.

Kotlin bidrar till mer stabil, kompakt och lättläst/lättförvaltad kod som inte innehåller en massa boiler plate-kod. I nya projekt medför det att du kommer igång snabbare med det som räknas – affärskritisk funktionalitet. Kotlin är här för att stanna!

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Relaterade inlägg ↓

2018 ritat med ljus
Malin Molin Hamrebjörk

Årsresumé 2018

Året börjar närma sig sitt slut och det känns som ett ypperligt tillfälle att summera

Lämna en kommentar