Man lär sig alltid något nytt när man gör saker som man inte har gjort tidigare. Så är det även när man planerar och genomför utbildningsdagar. I det här fallet handlar det om en heldag med hela företaget som samlas för att delta i totalt 15 workshops, föreläsningar och labbar. Allting genomfördes på vårat eget kontor och alla skulle dessutom få frukost, fika, lunch och middag. Det man framförallt inser när detta skall planeras är hur mycket detaljer man behöver täcka och hur många yttre faktorer man har att ta hänsyn till. Hur som helst, dagen blev väldigt lyckad och jag tror att de flesta gick därifrån med mer kunskap än de hade innan.

Innehållet kretsade mycket kring molnrelaterad utveckling men vi var även inne på områden som artificiell intelligens och Lean Startup Machine. Ett annat begrepp som vi använder mycket på R2M är chipspåsar, det är vad vi kallar återanvändbara saker som förenklar och effektiviserar vårt dagliga arbete. Tanken är att det skall vara som när man dukar upp till fredagsmys, man bara kör ”estrellarycket” och häller upp. Alternativet är ju att man skall behöva tvätta och eventuellt skala potatis som sedan skärs i vågformade tunna skivor och friteras tills de är krispiga och till slut kryddas efter välbehag. Ta bort all denna ”boilerplate” och du har en chipspåse! Under dagen diskuterade vi hur man skulle kunna göra vår CI/CD-lösning (med versionshantering, byggserver, artefaktserver och deploymentautomation med hjälp av Docker och Rancher) till just en sådan chipspåse.
En hel del tid spenderades också med att diskutera hur molnlösningar påverkar hur vi gör och tänker när det gäller legala krav på lösningar och hur vi strukturerar och utformar projekt och lösningar. Det finns fortfarande många förutfattade meningar ute på marknaden likväl som gammalmodiga arbetssätt. Vi måste kunna använda molnets alla fördelar samtidigt som vi skall kunna leda våra kunder in i denna smidiga och i vissa fall lättrörliga värld på ett tryggt och säkert sätt.

Upplägget var att vi hade förutom ett antal interna talare även fyra stycken externt inhyrda talare som delade med sig av sin kunskap. Det är alltid bra att få vitamininjektioner utifrån!
Så här såg talarlistan ut:

 • [extern] Birger Moëll – Machine Learning
 • [extern] Marcus Hammarberg, Aptitud – Serverless
 • [extern] Roger Johansson, CTO Bonliva – Actor Patterns
 • [extern] Ted Schönbeck, CEM Google Cloud Sverige – Google Cloud Platform och AI
 • Joakim Anell, Javaspecialist R2M – CI/CD chipspåse workshop
 • Per Lindström, Specialistkonsult R2M – Juridik i molnet
 • Nicolae Pavel, Projektledare Agil Coach R2M – Case Study från ett projekt
 • David Abramowicz, Projektledare Agil Coach R2M – Lean Startup Machine
 • Björn Naeslund, Arkitekt R2M – Arkitektur i molnet
 • Hannes Hagman Säljchef, Marcus Ödling COO och Andreas Björnström Specialistkonsult, Alla R2M – Red Hat Summit spaningar och summering
 • Per Hagsten, Specialist CI/CD och utveckling R2M – LAB-ledare
 • Magnus Kling, VD R2M – Mål och mening med dagen
 • Anders Fredén, CLO R2M – R2M Tech Radar och AIM Redefined

 

Tack alla på R2M som deltog i denna dag och bidrog till innehållet med engagemang och deltagande! Tack också till alla externa talare som delade med er till oss av er kunskap! Sist men inte minst vill jag rikta ett stort tack till våra eminenta kunskapsambassadörer som gjorde planeringen och drog ett stort lass under genomförandet av Academydagen!

Som vi säger i branschen, ”delad kunskap är dubbel kunskap”, det här var första tillfället av R2M Academy och nästa kommer att vara redan under vår höstkonferens i Holland i slutet av augusti!

Med vänliga hälsningar,
Anders Fredén – CLO, R2M