Ett helt år har vi väntat och igår var det äntligen dags för R2M Awards! Det här året höll vi till i bryggarsalen och det slogs deltagarrekord med hela 130 sittande gäster. Konferencier för kvällen, Hannes Hagman, öppnade kvällen och därefter fick vi höra tre olika kundprojekt vi genomfört under 2017.

Först ut var Monica Rydén, Oskar Jonsson och Mikael Holmgren från Myndigheten för delaktighet som berättade om mobilapplikationen ”kläder efter väder”. Myndigheten för delaktighet har som en av sina uppgifter att främja utveckling och innovation. Mestadels arbetar myndigheten för att främja innovation som görs av andra aktörer och i samverkan med flera aktörer. Med appen Kläder efter väder genomförde man ett eget exempel på vad innovation är: att utgå från behov och problem, göra nya saker och skapa värde och effekt. Man utgick i från en användares önskan och behov, arbetade med en grupp användare i framtagningen och skapade en enkel app ”för alla” som går att individanpassa. Appen Kläder efter väder stödjer användaren i att ta beslut om vad man ska ha för kläder innan man går ut. Ett flertal användare, arbetsterapeuter, illustratörer och programmerare har varit med om att ta fram ett så enkelt stöd som möjligt för ett konkret behov. Appen använder öppna data från SMHI, är anpassad till de tillgänglighetsfunktioner som olika mobilplattformer erbjuder, är licensierad så att vem som helst kan vidareutveckla appen och all källkod är öppen. Kläder efter väder utvecklades till stor del från vårt eget kontor och finns där appar finns.

Nästa projekt som presenterades är ett projekt som är något större och som vi från R2M varit med och arbetat på i ungefär sex år. Det rör sig såklart om Ineras intygstjänst och på scen hade vi Lena Furubacke, biträdande huvudprojektledare för arbetet inom intygstjänster. Inera har drivit frågan om elektroniska intyg sedan 2009 på uppdrag av SKL. Det har utvecklats en ”palett” med tjänster som erbjuder en stor effektiviseringspotential inom intygsområdet. Idag är alla Sveriges landsting anslutna, och 18 av 21 landsting kommer under året integrera sina journalsystem med intygsapplikationen Webcert.  Det tillsammans skapar nya möjligheter för smidigare intygsutfärdande med högre kvalitet på intygen, ökade möjligheter att följa upp och förbättra sjukskrivningsprocessen och ge medborgare tillgång till sina intyg. Potentialen för fortsatt digitalisering av medicinska underlag är stor, något som inte bara ger effektivitetsvinster utan även ökar insynen från medborgare i vårdprocessen.

Sist upp var Högskolan i Gävle, representerade av Fredrik Andersson. Högskolan i Gävle har, liksom alla andra lärosäten i Sverige, ställts inför utmaningen att anpassa sig till den nya versionen av Ladok, den nationella databasen för student och utbildningsdata. I samband med detta såg de sin chans att modernisera utvecklingsarbetet inom organisationen. Detta gällde både teknikval och hur man jobbar med utveckling och livscykelhantering. Inom ramen för detta projekt fokuserade man på att fullt ut automatisera processer för byggen, paketering och driftsättning. Allt detta gjordes med hjälp av Open Source-produkter. Man kunde tydligt se vinsterna med detta arbetssätt i pilotprojektet och efter levererans har man därför påbörjat migrering av befintliga system och projekt in i den nya utvecklingsmiljön. Det fina är att man har fått bred förankring i organisationen, från utvecklingsteam till operations, och kommer därigenom att kunna njuta av äkta DevOps från och med nu. Man har dessutom valt att släppa hela lösningen som öppen källkod så att även andra kan ta del av den.

Det var Inera som slutligen stod som segrare av det prestigefyllda priset R2M Awards och därför gick hem med en skinande trofé samt en check på 5000kr skänkta till Hello World i Ineras namn.

Efter prisutdelningen serverades snittar, R2M-öl, ostron och bubbel samtidigt som det fanns chans till mingel med nuvarande, framtida och före detta kollegor, kunder och partners. Därefter följde en tre rätters middag som fått stående ovationer. Att lyckas servera bra mat till 130 personer samtidigt är verkligen en konst. Därefter erbjöds ölprovning med Adelsö bryggeri samt diverse ostar med tillhörande viner.  Många skratt, intressanta konversationer och dans hann vi med innan det var dags att tacka för sig, ett beslut några tog tidigare än andra.

 

Tack till alla ni som såg till att det blev ytterligare ett lyckat R2M Awards, vi är oerhört glada och tacksamma över att få dela glädjen och stoltheten med er!